NS-ICT-onkunde

Voor eeuwig zijn wij aan elkaar verbonden. Voor de rest van ons leven tot voorbij het moment dat onze thuisster, de zon, is uitgedoofd zijn wij aan elkander gelinkt. Wie zijn: 'wij'? Wel, dat zijn mijn vriend: Kees en uiteraard ikzelf. Hoe wij zijn verbonden vraagt u zich af? Goede vraag! Door het deur-tot-deurabonnement van de Nederlandse Spoorwegen dat wij beiden hebben gekoppeld aan onze respectievelijke OV-chipkaarten.

Ik begrijp dat u als lezer iets meer context behoeft. Men kan bij de NS een zogenaamd deur-tot-deurabonnement afsluiten, hierdoor kan een OV-fiets worden gehuurd in alle NS-stationsfietsenstallingen tegen een kleine vergoeding; mits deze tijdelijk weer wordt ingeleverd. Een dergelijk abonnementje kan online worden afgesloten en kost € 0,01 per jaar. Echter toen zowel mijn vriend als ik beide een OV-fiets wilde gebruiken kon ik geen gebruik maken van iDeal. Kees heeft dit dus toen voor mij gedaan met het idee dat ik later het bankrekeningnummer zou wijzigen. Uiteraard werd dat vergeten en pas maanden later besefte ik dat die paar OV-fietsen die ik heb gebruikt allemaal zijn bekostigd door Kees. Met veel goede moed heb ik toen gebeld naar de NS-klantenservice en heb bij een alleraardigste kerel mijn bankrekeningnummer laten wijzigen en sindsdien zijn het abonnement en de bijbehorende kosten verdwenen in de diepe krochten van mijn brein. Tot gisteravond in ieder geval! Kees had wat rondgekeken op zijn betaalrekening en trof daar diverse bedragen aan die maandelijks werden afgeschreven en die hij niet kon verklaren.

Mijn vriend en ik besloten dus maar eens te gaan bellen naar de klantenservice van de NS. De Nederlandse Spoorwegen zijn immers voor het geven van goede service. Dat is te merken aan de fantastische klantervaring die je meemaakt tijdens het reizen van A naar B. Kees begint het gesprek een beetje aarzelend en begint met uitleggen. Deze jongen heeft absoluut engelengeduld maar ook hij kon op een gegeven moment een hemelse blik niet onderdrukken. Hij had duidelijk een vrouw aan de telefoon, zo eentje met groen haar op de tanden en de brute attitude van een Sovjet-gymnaste aan de anabolen. Dus toen ik Kees af en toe hoorde haperen als een autootje met motorpech heb ik even fijnzinnig het gesprek overgenomen. Immers: Je suis le client, donc je suis le roi! Deze Olga dacht met mij hetzelfde te kunnen doen maar ik zet dagelijks mijn vlijmscherpe tanden in dit vlees en ben dus in dit opzicht gepokt en gemazeld.

Het werd mij vrij snel duidelijk dat het volgende aan de hand is. Mijn OV-chipkaart is nog altijd verbonden aan het bankrekeningnummer van mijn vriend Kees! Dit wijzigen of verwijderen kan niet. Het zelf wijzigen zou moeten kunnen via mijndeurtotdeur.nl maar dit werkt niet door de bijzonder buitengewone constructie die wij onbedoeld hebben gecreëerd. De oplossing? Niet even beide accounts opzeggen en dan op de correcte wijze aanmelden. Nein! Das ist nicht möglich! Ik dien mijn OV-chipkaart te gaan vervangen en op die nieuwe kaart een nieuw abonnement af te sluiten voor de OV-fiets. Mijn oude kaartnummer blijft voor eeuwig gelinkt aan dat van Kees. De ICT-afdeling van de NS wordt volgens mij bemand door een groepje WSW'ers wier enige uitdaging het jaarlijkse optreden is van Frans Bauer in de Amsterdam Arena op kosten van de Nederlandse Spoorwegen. Inefficiënt, incapabel en incompetent dat zijn wat mij betreft de sleutelwoorden die van toepassing zijn op deze monopolistische bandieten met staatssteun.

De Nederlandse Spoorwegen voor wanneer je het spoor bijster bent.

Copyright © 2017 Ron de Leeuw