Moslimterreuraanslagen

Klik hier voor de originele Engelstalige column

Wel, ik denk dat het veilig is om te stellen dat we ons allemaal verslagen voelen door de terroristische aanslag in Manchester. Wederom zijn er mensen vermoord door een gedesillusioneerde idioot die een bestaan in het hiernamaals is beloofd met een stel maagden. Die kennelijk niet denkt dat hij heel egoïstisch een groep mensen met hem meesleept in zijn verlangen naar deze zogenaamde goddelijke beloning, maar die waarschijnlijk ervan overtuigd is dat hij goed doet; misschien de dood wreken van hen die híj onschuldig achtte.

Deze keer waren het niet zomaar 'mensen', het waren óók kinderen en tieners verdomme! Deze aanslagen, georganiseerd door terreurgroeperingen of uitgevoerd door lone wolves, zijn de nieuwe vorm van oorlogsvoering. Het is een guerillaoorlog, niet gericht op strijders of soldaten op het slagveld. Nee, deze aanslagen zijn specifiek gericht op het gewone volk, om zo onder hen paniek en collectief angst te veroorzaken. Deze aanpak blijkt erg succesvol te zijn. Het is vrij goedkoop om een hopeloos en verward individu een menigte in te sturen met een explosief in zijn rugzak. Er is geen noodzaak voor dure trainingen of voor kostbare gevechtsuitrustingen; alles wat het kost is: indoctrinatie. De investering is minimaal en het rendement is groots. Het rendement is niet het aantal doden, het rendement is het psychologische effect naderhand op de overlevenden en de samenleving.

We zijn allemaal bang, simpelweg omdat we weten dat een andere aanslag zál plaatsvinden, maar er zijn twee vragen die omhoogkomen in ieders hoofd wanneer men denkt over de volgende aanslag: wanneer? en waar?

Deze terroristen zien er niet uit als de gekke koelbloedige moordenaars die zij zijn. Zij vallen niet op, dat zou - uiteraard - contraproductief zijn voor hun plannen. Echter, er is één vreselijke consequentie aan deze nieuwe vorm van oorlogsvoering. Het wordt 'polarisatie' genoemd. Niemand zal verrast zijn dat het rechtse gedachtengoed populariteit heeft vergaard de afgelopen tien jaren. Mensen zijn bang van de onzichtbare dreiging die mogelijk op een korte afstand op de loer ligt wachtend om toe te slaan. Het is mijn stellige overtuiging dat niemand onbeïnvloed blijft door deze ongemakkelijke dreiging en de daaruit voortvloeiende angst. Dit is ook waarom ik zó goed begrijp dat veel mensen, die mogelijk gevaarlijke en geradicaliseerde individuen willen elimineren. Natuurlijk, dit zal leiden tot flagrante discriminatie en dus die mensen benadelen die totaal geen kwade bedoelingen hebben. Wat leidt tot een vicieuze cirkel en wat alles alleen maar erger maakt.

Vandaag ben ik bijzonder teleurgesteld in mijzelf omdat ik kortstondig een intense haat voelde voor alle moslims; een sterkere apathie voelde voor religie dan dat ik normaliter ervaar. Ik ben erg bang dat deze polarisatie alleen maar groter zal worden en uiteindelijk zal leiden tot een barbaarse burgeroorlog met omvangrijke bloedbaden vanwege etnische zuiveringen. Ik ben bezorgd dat zo'n vreselijk lot op een dag de realiteit zal zijn en dat we dit smeulende conflict niet kunnen ontvluchten; ongeacht de goedbedoelde pogingen om het te voorkomen. Ik hoop zó erg dat ik het fout heb.

Copyright © 2017 Ron de Leeuw