Koninginnedag

Wel een dag vol van rommelmarkten, concerten en optredens lijkt alweer bijna tot een einde te komen. Jawel, het is Koninginnedag vandaag en zoals ieder jaar hebben we ook dit jaar weer die miljoenenverslindende poppenkast, waarbij de "hele" koninklijke familie uitrukt om naar het in oranje uitgedoste gepeupel te komen zwaaien.

Het volk is uitgerukt met slingers, hoepels, trektouwen, zeepkisten, zelfgevlochten manden, etc. etc. Waarna zij vrolijk langs de 800 meter lange route hun kunstjes mogen vertonen. Vervolgens loopt de koninklijke familie semi-spontaan voorbij al deze kneuterige dansmarietjes, spijkerpoepers, koekhappers en ezeltjeprikprikkers.

Elders in het land zijn er rommelmarkten waar kinderen proberen een klein fortuin te verdienen aan de oude rotzooi die ze van zolder hebben gehaald en vanaf hun met stoepkrijt omrande dekentje op de grond voor exorbitant hoge prijzen aan de man proberen te brengen. Verderop staat de plaatselijke buurthuisvrijwilligster haar zelfgemaakte hapjes uit te delen aan de voorbijgangers waarvan je achteraf beseft, wanneer je met hevige buikpijn op het toilet zit, het niet slim was ze te nuttigen.

Parken, straten, pleinen en stadscentra zijn omgetoverd in één grote oranjezee. In het geval van de grote steden komen de mensen van heinde en verre om zich in het gedrang te mengen en zo op te gaan in de menigte van volwassenen met oranje opblaasbare plastic kronen en klompen op hun hoofd. Kinderen met de nationale driekleur op hun wangen geschminkt en vooral erg veel luide muziek. Liefst allerlei genres door elkaar zodat je op bepaalde punten een ergerlijke mix van smartlappen en popmuziek in elkaar overgaan tot onverstaanbare muzak op de achtergrond.

Dat jaarlijkse defilé bij Soestdijk was eigenlijk zo gek nog niet. Wat mij betreft mag Prins Pils dit weer instellen zodra hij koning is geworden. Dan hoeven hij en zijn broeders, ahum, broer, zich ook niet meer te verlagen tot het gooien met toiletpotten. Altijd op dezelfde tijd, maar belangrijker op dezelfde plaats. Lekker in de voortuin van de koning zelf!

Leve de Koningin! Hoera, hoera, hoera!

Copyright © 2012 Ron de Leeuw