Avondvierdaagseterreur

De terrasjes zitten steeds vaker weer vol tijdens de middagen. De eerste barbecueavondjes zijn alweer achter de rug en de openluchtzwembaden gaan weer open. Wanneer dit gebeurt moet je als hardwerkende Nederlander op je hoede zijn want dat is het moment dat menigeen de wandelschoenen aantrekt om vier dagen lang een eindje te gaan lopen; de avondvierdaagse.

De avondvierdaagse is niets meer dan collectief de verkeersdoorstroom in een stad of dorp blokkeren door een groep mensen die kennelijk niks beters te doen hebben en zo de hardwerkende medemens hinderen op zijn thuisreis in de avondspits na een dag werken. Onvermoeibaar enthousiaste huismoeders met verveelde jengelkoters, vitale babyboombejaarden en overijverige carrièrevaders op papadag leggen de halve stad lam omdat ze willen wandelen; allemaal tegelijkertijd!

Waarom de avondvierdaagse zo nodig gedurende de werkweek moet worden gehouden is mij onduidelijk. Waarom dit tijdens de avondspits moet is mij al helemaal een raadsel. Sowieso ontgaat mij de noodzaak en het nut of de lol om één bepaalde activiteit collectief met honderden, zo niet duizenden, uit te voeren. Het zal er vast op neerkomen dat ik een zure zeikerd ben die niks snapt van dit soort evenementen. Maar wat er bij mij al helemaal niet ingaat is dat dit zo nodig in het centrum van de stad moet plaatsvinden. Mijn stad Tilburg heeft als motto: 'Tilburg, moderne industriestad'. We hebben hier heel wat hectares industriegebied en het lijkt me een fantastisch idee dat men komend jaar dáár de avondvierdaagse loopt.

Copyright © 2016 Ron de Leeuw