Apocalypsweeralarm

Hoedt u voor den Apocalyps want het einde der tijden is nabij! De vier demonische ruiters van de Apocalyps komen tezamen aangedraafd op hun paarden. Dood, hongersnood, pest en oorlog zullen ons treffen, de armageddon zal wreed de eindtijd inluiden voor de mensheid. De aarde zal openbreken, zwavel- en roetwolken zullen ontsnappen uit de krochten van de hel; evenals lavastromen en vulkaanuitbarstingen. De hemel zal worden verduisterd door de dikke giftige rookwolken afkomstig van diverse brandhaarden, talloze stapels brandende lijken en smeulende karkassen. Gewassen zullen verbranden, ziektes zullen uitbreken en de mensheid staat elkaar naar het leven om de laatste voorhanden zijnde levensmiddelen. Het geheel zal ijzingwekkend zijn!

Oké, misschien is dit doemscenario een heel klein beetje overtrokken. Doch het weeralarm van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut - beter bekend als het: KNMI - deed mij wel even huiveren. Immers over code oranje moeten we vooral niet te lichtzinnig doen. Want wanneer zélfs de Nederlandse Spoorwegen al een deel van de reguliere dienstregeling schrapt vanwege te verwachten hevige windstoten is het wel duidelijk dat het ontiegelijk ernstig is. Wellicht vrezen de medewerkers van de NS-veiligheidscentrale dat hele treinstellen uit de rails worden geblazen; bovenleidingen die breken; aanrijdingen met mens en dier die zich het vege lijf willen redden voor al dit brute natuurgeweld.

In Nederland zijn wij meesters in het opblazen van gebeurtenissen en incidenten. Valt de stroom uit in Oude Pekela dan is er geen haan die daar naar kraait. Valt echter de stroom uit in Amsterdam-West dan wordt er live verslag gedaan op locatie met een avondvullende nieuwsuitzending. Nú, hebben we eens een keer iets meer wind dan normaal en gelijk wordt er met een hoop bombarie door het KNMI een weeralarm met code oranje afgegeven; alsof Mozes net de tien plagen heeft aangekondigd. Dat weeralarm heeft als gevolg dat er minder treinen rijden, dat diverse bedrijven stilliggen en evenementen worden afgelast. Het riekt hier naar sensatiezucht die voortkomt uit de verveling door de zogenaamde: 'sleur'. Verveling dus door het standaardweer, altijd dezelfde rotkoppen op kantoor en de afstompende repetitiviteit van de dagelijkse beslommeringen. Meteorologen, weermannen én weervrouwen worden pas enthousiast als er eens iets anders verschijnt op de satellietbeelden dan altijd maar datzelfde saaie koude grijzige natte weer van de laffe Nederlandse kwakkelwinters.

Zolang er zich nog geen orkanen voordoen in Nederland moeten we wellicht iets minder panisch doen over een ietwat hardere wind dan normaal. Het weeralarm zou ik willen bewaren voor écht gevaarlijke situaties. Zoals in 1953, toen Nederland deels overstroomde - na een dijkdoorbraak - veroorzaakt door een hevige stormvloed tijdens springtij. Maar in alle andere gevallen moeten we misschien even de kraag iets verder omhoogtrekken, een regenjas aantrekken en niet doen alsof er ramp staat te gebeuren die zijn weerga niet kent. Panikeren om niks lijdt uiteindelijk enkel tot irritatie óf - wellicht erger - tot onverschilligheid.

Copyright © 2017 Ron de Leeuw